Споделено с Ива

Събудих се аз в един прекрасен ден преди преди три години. И каква мисъл ме сполетя, ей така внезапно, отникъде, като неочаквана саксия, която пада от шестия етаж на леля Гинче, защото духа вятър, а тя не си е обезопасила балкончето… Та, да не се увличаме… Мисличка. Една мисличка. Прекрасна.

„Защо не започна да пия противозачатъчни?“

Гениално. Без. Думи. Как го взех това решение? Откъде си го измислих? Защо ми беше нужно? Мистерия е до днес.

Та, след като получих това вдъхновение, се задействах. Отидох си на гинеколог (поне не си ги изписах сама). Не съм чак толкоз гениална. Предписаха ми, започнах да си ги пия и така, докато един друг прекрасен ден не се събудих и не прецених (действието се развива за 20 дни), че нещо не ми влияят добре, и ги спрях. Даже не си допих опаковката. Сега… И да коментираме и да не коментираме гениалната ми постъпка, е все тая.

What’s done is done, са казали други обитатели на планетата Земя.

Иииии след това мое решение, рязкото спиране на хапчетата, съчетано с ходене на едни ужасни басейни, нещо в моя организъм се обърка. Положението не е фатално, няма голяма драма, но в следващите редове ще ви споделя какво стана, за да предпазя, да се опитам, или поне да помогна на някоя от вас.

Не съм сигурна точно от какво се получи – дали не беше от гениалността ми в по-горните редове, дали от стрес, дали от работа, дали от късното акне, което сполетявало жените, дали от всичко едновременно или т.н… През пубертета не съм имала и една пъпка. Добре де, вероятно са били сумарно 10. Но сега изведнъж кожата ми започна да се влошава. Постепенно и бавно. Но това беше само в началото. Тогава имах други малко по-сериозни проблеми, които отвличаха вниманието ми от лицето, и смея да твърдя, че в началото се отнесох безотговорно. Даже си взех фон-дьо-тенчета да се мажа. Хващате ли се за глава от невероятните идеи, които идват на авторката на текста. Ако да – повярвайте ми, не сте сами!

Та, с течение на времето кожата прогресивно започна да се влошава, но аз упорито нищо не правех, затваряйки си очите. Под нищо разбирам само почиствания „регулярно“ на два-три месеца (малко акъл, ама навреме, както обича да казва най-добрата ми приятелка), активно мазане с фон дьо тен, почистване с най-различни глупотевини, средна цена на продукт 40 лева, никаква промяна в хранене, начин на живот, ненамаляване на стрес, даже напротив.

Всичко е много хубаво, докато май месец тази година не ми се случиха няколко по-стресиращи от обикновеното събития и лицето ми пламна. Е тогава вече нямаше как да не предприема мерки.

„Положението, скъпа Ива, наистина не беше добре!!!“

снимка: личен архив

И се започна.

Малко отклонение- хората обожават да дават съвети. Всеки е експерт по всичко. Само попитайте и гледайте сеир. Та понеже аз не обичам лекари никак, прецених, че няма да се наложи да ходя. Поредно гениално решение. В продължение на две седмици изхвърлях фон-дьо-тена си. И най-накрая чудото стана.

Ииииии така се започна ужасът за мен. Мислех си, че всички ме гледат, всички коментират тайно очеизвадните зачервявания по лицето ми, самодепресирах си се, самопотисках се. Много верен подход. Тупам се по рамото в момента. Всъщност, мили момичета, хората са супер разбрани. И никой не ви гледа тъпите пъпки. Всеки през живота си е имал проблеми, не е нужно драмата да е голяма, но когато си баш в ситуацията не можеш да мислиш така трезво. Направих следното – зачестих посещенията си при козметичката, взех си различни продукти, махнах агресивната козметика и започнах постепенно да се успокоявам. Но подобрение нямаше.

снимка: личен архив

„Добре, Ива, трябва да ходиш на лекар.“

Влезнах си в любимото приложение и реших, че ще си търся лекар по снимка. Звучи малко несериозно, но предните два пъти имах доста голям успех. Намерих една лекарка, хомеопат, която не бих препоръчала, защото според мен е безотговорна (то не може само да ти върви) и тя ми каза да пия сяра, да пия селен и ми изписа една маска от естествени продукти.
Не пийте сяра. Не, наистина. Освен ако не искате да се позабавлявате сами вкъщи. Не, дори и тогава. Намерете ме във фейсбук, ще си говорим – изчистете кухнята, измийте банята, подредете гардероба, но Не Пийте Сяра. Та след приключенията ми със сярата реших да остана само с маската, с която спях. Съвсем леко минимално подобрение се появи на лицето ми.

Бум! Бам! Има надежда. И къде е тя? В натуралните продукти.

Извинете, ако вие сте се сетили около 68 реда по-нагоре, на мен просто ми отне малко повече време. Започнах да си се мажа и да си спя с нея, купих си по-богат комплекс от витамини и постепенно реших, че е време най-накрая да се кротна. Изпускам хиляда и осемстонинте съвети, които получих през това време – къде хубави, къде потресаващи. Отново имаше напредък, но доста малко.
И тогава послушах най-накрая козметичката си. Купих си Зинерит. Разтворът е антибиотичен. Да, знам, че по-нагоре писах за натуралните продукти, но явно проблемът беше сериозен. Започнах да се мажа в комбинация с натуралните продукти и резултатът се засили. Нали знаете как ако се интересуваш от нещо и във Фейсбук започват да ти излизат само такива реклами… Е, аз не знаех, че съществуват толкова „супер изчистващи за два дена кожата“ продукти. Някак си започнах да отсявам и си поръчах лавандулова вода. Започнах да си нося тампончета в мен, да си почиствам лицето дори през деня и някак чувствах кожата си по-чиста. Спрях да се пипам, да се гледам през 3 минути в телефона – с една дума спрях да се фокусирам върху проблема. Лятото си минаваше, аз си се мажех, но не променях режима си на хранене. Някак си не го смятах за нужно.

Докато не дойде 8.08.

Край на 1ва част

Ива

Може да Ви е интерсно...